sâmbătă, 15 aprilie 2017

Școala Altfel

                                               Programul Școala Altfel

      în primul an de liceu


     Pentru mine, această experienţă a însemnat mai mult decât vizitarea unor monumente semnificative în istoria culturei române ,dar o ocazie specială în care am putut să-mi aprofundez cunoştiinţele despre mari personalităţi române cum ar fi : Vasile Alecsandri, Veronica Micle, Mihail Sadoveanu şi mulţi alţii. Trebuie să mărturisesc că înainte de a pleca în excursie nici nu mi-am imaginat că o să fie aşa de interesant să vizitez aceste locaţii şi chiar nu gaseam rostul acestei excursii dar după ce am azit informaşiile spuse de deversele ghiduri care ne-au călauzit de-a lungul excursiei şi dupa vizionare şi conştientizarea valori pe care acestea le au in cultura mea ca viitor cadru didactic mi-am schimbat radical părerea.
           Saptămâna a început in felul următor:
-luni şi marţi clasele IX A şi IX D s-au grupat într-o unică sală (ce-a a  clasei a-IX-a A),au aranjat băncile pe marginea sălii iar in mijloc pe scaune cu jaluzelele trase şi prin intermediul unui video-proiector s-au uitat la filme .Ne-am uitat (având în vedere că la obiectul limba şi luteratura româmă discutam despre tema iubirii)la filme  care aparţin acestei categorii, mai exact la:  Romeo și Julieta , Anna KareninaFelix și Otilia. Eu cread că vizionarea acestor filme a fost importantă nu numai pentru elevi care au citit cartea dar şi pentru cei care nu au citito deoarece li se oferă ocazia de a avea o idee de subiectul romanelor.
-miercuri clasele IX A şi IX D s-au adunat în curtea şcolii de unde la ora 7-00 un autobuz de doua etaje dotat de un ghid propriu i-a transportat pe elevi şi pe ceilalţi pasageri către locaţiile prestabillite dupa care la ora 7:oo-7:30 i-a readus de unde au plecat.
    Am  vizitat multe locaţii interesante dar dintre aceste voi menţiona doar câteva şi anume cele care mi-au plăcut mai mult, şi aceste-a sunt :

  • Castelul Miclăuşeni; 



Cunoscut şi sub numele de Palatul Sturza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria.Cea ce m-a impresionat la acest palat a fost decoraţiunile şi imprejurimile dar şi istoria acestuia. Păcat a fost însă că nu am putut intra în interior, deoarece era prea dimineaţă iar acesta era închis.
Casa Memorială Veronica Micle; 
                                        
Unde am avut ocazia de acunoşte noi detalii interesante despre această mare scriitoare şi să vizionez locul de unde au fost scrise scrisorile de dragoste destinate lui Mihai Eminescu.
  • Casa Memorială Vasile Alecsandri;
                                       



Aici am vizitat intreaga casă călăuziţi de către un ghid care ne-a povestit foarte multe despre acest scriitor . M-auimpresionat foarte mult  decoraţiunile care erau de-a dreptul unice . După ce am făcut tourul casei  câteva dintre fetele de la noi din liceu au jucat o piesă de teatru minunată din "Chiriţa",scurtă dar cuprinzătoare, care ne-a făcut să fim mai interesaţi şi mai atenţi la detalii.



Casa Arcaşului(restaurant)
        Ştiu că nu este un obiect turistic dar am vrut să-l menţionez deoarece mi-a plăcut foarte mult mâncarea dar şi micul show pe care l-a făcut domnul profesor Alexandru Sevastian cu acordeonul său creând o atmosferă unic româneasca.


-joi clasele IX A şi IX D au  mers in sala Multimedia unde au vizionat filmul "Hoţul de cărţi" care dupa parerea mea a generat un impact puternic asupra coştiinţei elevilor şi i-a făcut să coştientizeze cât de importante sunt cărţile. La finalul filmului elevi interni au plecat acasă.
-vineri elevii externi au făcut o vizită la Facultatea de Agronomie din Iași împreună cu doamna profesoară Botezatu unde au avut oportunitatea de a construi un circuit și de a vedea cum funcționează .
     


 Pentru mine, ca viitor cadru didactic, acest proiect reprezintă o ocazie unică de învăţare deoarece am remarcat activități pe care eu, la rândul meu, le-aș putea face cu elevii mei. Am învățat să văd dincolo de simplele aparenţe, am înțeles că pregătirea mea pentru cariera de învățător, deja a început înţtelegând în acelaşi timp că toate activităţile pe care le fac la şcoala au un scop ţintă.
       După părerea mea cel mai frumos fapt din această excursie a fost că după acestă experienţă elevii clasei mele şi cu elevii clasei IX D am devenit uniţi chiar de nedespărţit ,iar rapoartele dintre profesori şi elevi au devenit mai strânse .

       În concluzie, acest proiect național educă elevii într-un mod devers , mai bun, mai eficient pentru că vizionând obiecte şi auzind poveşti despre locuri şi personalităyi informaţiile vor fi mai clare şi mai uşor de reţinut.  Pentru anul viitor, aș propune o excursie la fel de binegândita şi organizată ca şi cea de anul acesta.

Un mic video realizat de mine :

Tradiția, cultura și limba - factori definitorii ai existenței unui popor

                                      Tradiții de Anul Nou                                                în comuna Șipote

                                                                              
     În comuna Șipote se mai păstreazătrează tradiția și azi  ca în seara de Anul Nou să  se adune in mijlocul satului toți săteni,după care  tate ”roțile”(căiuți, capre , berbeci etc.) fac un mic spectacol după care pleacă in sat . În fiecare an eu cu diverși membri ai familiei mele mergem să asistăm la acest eveniment emoționant la care ne întâlnim deseori cu diverși prieteni cu care stăm la discuție până noaptea târziu.


Tradiție= Ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit (prin viu grai) din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică. 
Globalizare=Acțiunea de a globaliza; fenomen de transformare a lumii într-o unitate, care se manifestă la scara întregului glob, prin mijloace specifice.


        Din cauza globalizării popoarelor încep să se piardă treptat tradițiile noastre , înlocuindule  cu tradițiile altor popoare care par mai interesante dar defapt nu e așa . Tradițiile sunt cee ce moștenim de la stramoșii noștri,  valori ale țării, ele ne deosebesc de alte popoare și ne fac unici, de aceea ca viitor cadru didactic doresc să promovez aceste obiceiuri educândui pe copii să le prețuiască și să le transmită mai departe.
        Tradițiile unui popor sunt cea mai de preț comoară pe care acesta o are , iar noi avem obligația să o păzim pentru a nu o pierde .